Close

Producten

Theologus Autodidactus

30.0090.00

Wat: NIEUWE CURSUS Theologus Autodidactus (“De zelflerende theoloog”), originele titel “Het traktaat van Kamil over de biografie van de profeet” (Al-Risala al-Kamiliya fi l-Sira al-Nabawiya)

Waar: via ZOOM, live lessen en interactie

Wanneer: 3x live lessen op zondagochtend; 9&23 januari, 6 februari

Tijdstip: 10:00-13:00 of terugkijken op jouw moment in de afgeschermde leeromgeving

Voor wie: Iedereen met interesse

Waar: Overal waar je internet hebt (ZOOM)

Door wie: Kamel Essabane, Godsdienstfilosoof

Kosten; inkomensafhankelijk: Het A-tarief geldt indien u (gezamenlijk) een inkomen heeft tot maximaal 1500 euro netto per maand. Het B-tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 2000 euro per maand. Het C-tarief is bedoeld voor inkomens van meer dan 2000 euro netto per maand en voor personen die de kosten (zakelijk) kunnen declareren. Onze doelstelling is dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een activiteit van Fahm Instituut bij te wonen. Fahm Instituut werkt kostendekkend.

Wissen
Artikelnummer: islam-wetenschap-2021-1-1 Categorie:

Beschrijving

Als vervolg op onze cursus Hayy ibn Yaqzan lezen we samen Theologus Autodidactus (“De zelflerende theoloog”), originele titel “Het traktaat van Kamil over de biografie van de profeet” (Al-Risala al-Kamiliya fi l-Sira al-Nabawiya)

Dit is een filosofisch verhaal dat volgens sommigen de eerste theologische roman was. Het kan middels een alternatief verhaal gezien worden als een theologisch antwoord op Ibn Tufayls filosofische roman Hayy In Yaqdhan, door de noodzaak van profeetschap en openbaring in zijn verhaal sterk te benadrukken. NB: de voorgaande cursus Hayy is geen voorwaarde om mee te kunnen doen aan deze nieuwe cursus. Het wordt wel geadviseerd om het boekje Hayy ibn Yaqzan gelezen te hebben.

De auteur, Ibn Al-Nafis (1213-1288) was in zijn tijd een groot geneeskundige in Egypte en staat bekend als de eerste die de pulmonale bloedcirculatie (tussen hart en longen) beschreef.

De hoofdpersoon Kamil ontstaat, net als Hayy, op een eiland, maar wordt met hulp van God gevormd. Kamil ziet al snel de noodzaak in van profeetschap, en in plaats van verder filosoferen, gaat hij eerder theologiseren. Als hij in aanraking komt met mensen die hem leren over een godsdienst, onderbouwt hij deze rationeel.

Bij de eerste bijeenkomst op zondag 9 januari (10-13 uur) starten we met een introductie op het boek, de context waarin deze geschreven is en de auteur Ibn Al-Nafis (1213-1288).

Na de introductie krijg je 2 weken de tijd om de eerste helft van deze theologische roman zelf te lezen. In de volgende bijeenkomsten bespreken we de ontwikkeling van de hoofdpersoon en maken we een vergelijking met het boek “Hayy Ibn Yaqzan”.

Het gebruikte boek al-Risālah al-Kāmiliyyah fī al-Sirah al-Nabawiyyah; (“Theologus Autodidactus”) wordt als pdf gestuurd naar de deelnemers (Engelstalig).

Kosten; inkomensafhankelijk
Tarief A: 30,-euro
Tarief B: 60,- euro
Tarief C: 90,- euro

Het A-tarief geldt indien u (gezamenlijk) een inkomen heeft tot maximaal 1500 euro netto per maand. Het B-tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 2000 euro per maand. Het C-tarief is bedoeld voor inkomens van meer dan 2000 euro netto per maand en voor personen die de kosten (zakelijk) kunnen declareren. Onze doelstelling is dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een activiteit van Fahm Instituut bij te wonen. Fahm Instituut werkt kostendekkend.

De lessen worden opgenomen en zijn alleen door deelnemers terug te zien in een afgeschermde leeromgeving.

Bij de prijs inbegrepen:
*het gebruikte boek al-Risālah al-Kāmiliyyah fī al-Sirah al-Nabawiyyah; (“Theologus Autodidactus”) als pdf (Engelstalig)
*online live les van docent Kamel Essabane
*interactieve lessen met genoeg ruimte voor vragen en gesprek
*3 maanden exclusieve toegang tot de opgenomen lessen
*Discussieplatform en extra les- en leesmateriaal.

Extra informatie

Duur:

3x live lessen op zondagochtend; 9&23 januari, 6 februari. 10:00-13:00 of terugkijken op jouw moment in de afgeschermde leeromgeving

Plaats

Via ZOOM, live lessen en interactie.

Docent

Kamel Essabane, Godsdienstfilosoof

Live cursus

Tarief A: 30,- euro, Tarief B: 60,- euro, Tarief C: 90,- euro

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Theologus Autodidactus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *