Close

Een professioneel en gedreven team. Onze kracht zit in het beschikbaar maken van academische informatie van die islam en haar traditie voor een breder publiek. Vertrouwen door diversiteit en de academische achtergrond.

Team

Het team van Fahm Instituut is divers qua academische en culturele achtergronden. We vragen onze onderzoekers en docenten om onderbouwde visies, waarbij ook ruimte is voor minder populaire of onderbelichten meningen. Docenten kunnen het dus grondig met elkaar oneens zijn, maar respect en onderbouwing van argumenten is wat ons verbindt. Ons team bestaat uit vrijwilligers. Wij werken kostendekkend en hebben geen winstoogmerk. Wij streven optimale transparantie na in wie we zijn en wat we doen. Naast de docenten zijn ook de andere vrijwilligers van groot belang voor het tot stand komen van de kwaliteit die we willen bieden en behouden. Lees hieronder meer over ons team.

Slider Title

Short Excerpt

See More
Anne Dijk, PhD kand. Islamoloog

Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker.

In haar dagelijks leven promoveert ze aan de VU Amsterdam binnen het project Extreme Beliefs. Haar onderzoek richt zich op argumentaties ten aanzien van de positie van vrouwen in diverse fundamentalistische levensbeschouwingen. Tevens is ze onafhankelijk strategisch adviseur, analist en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Binnen haar academische studies (RMA UvA, BA VU) focuste zij op de herinterpretatie van de sharī’a, argumentatieleer in de Islamitische jurisprudentie (uṣūl al-fiqh) en gender & autoriteit in de Islam en deed cursussen aan Al-Azhar (Cairo) en Arabisch te Beirut. Ze houdt ervan zich te blijven ontwikkelen met zomerprogramma’s als ‘decolonial studies & political philosophy’ te Granada en spiritualiteit & Islam te Alqueria de Rosales, Spanje. Momenteel volgt ze een ‘Alimah programma’; islamitische theologie vanuit traditioneel perspectief.

Diverse vormen van dialoog bezigen haar, de verbinding van diversiteit staat daarin centraal. In okt 2020 publiceerde Berne Media haar boek ‘De verdragen van Mohammed (s.a.w.s.) met de christenen’ – waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving. Haar passie is rechtvaardigheid.

Kamel Essabane, PhD kand. Religiewetenschapper

is Ingenieur (Ing.), Filosoof (MA), Religiewetenschapper (MA) en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven promoveert hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming. Tevens is hij lerarenopleider voor het vak islamitische godsdienst aan een Hogeschool. Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven. Zijn interessegebieden zijn Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en de cursus ‘Schepping of Evolutie?’ en geeft lezingen over deze en gerelateerde onderwerpen. 


Esther van Pelt, Religie & Taal

Heeft een passie voor educatie van jongeren en een passie voor taal en religie. Ze heeft een achtergrond in Godsdienstwetenschappen (RU Groningen). In het dagelijks leven is zij werkzaam op een islamitische basisschool. Ten aanzien van St. Fahm Instituut heeft zij zitting in het bestuur en is zij coördinator van de activiteiten en communicatie.

Sibel Fahm 500px
Sibel, communicatiemedewerker

Sibel is communicatiemedewerker & zelfstandig ondernemer. Ze studeerde HBO Communicatie. Ze is creatief en heeft een passie voor het opdoen van kennis. Fahm Instituut vindt ze inspirerend en ze waardeert de ruimte die er is voor het stellen van (kritische) vragen. Om deze ruimte te helpen garanderen ondersteunt ze stichting Fahm Instituut op het gebied van communicatie. Verder geniet ze ervan om een wandeling in de natuur te maken om te verbinden en tot rust te komen.


Dr. Yusuf Çelik, Hermeneutisch Godsdienstfilosoof

Dr. Çelik werkt als ‘inaugurele Data Science Fellow’ bij het Islamitisch Recht programma aan de Harvard Law School en bij het Institute for Quantitative Social Science aan de Harvard University (Boston, USA). Daarvoor was hij docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek spitst zich toe op filosofische hermeneutiek in de islamitische traditie en continentale filosofie. Daarnaast is hij reeds jaren actief op het gebied van software-engineering en onderzoekt manieren om inzichten uit de filosofische hermeneutiek te verbinden met nieuwe technologieën. Dr. Çelik behaalde zijn doctoraat in de ‘hedendaagse hermeneutiek van de Qur’ān in Turkije’ aan de Universiteit van Edinburgh (UK) in 2020. Voor Fahm Instituut is hij docent en spreker op het gebied van bovenstaande thema’s. In het laatste restje van zijn tijd propt hij af en toe hobby’s als gitaarspelen en skateboarding.

Renée Terheggen, Grafisch Vormgever

Renée is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Utrecht in Grafische Vormgeving. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als grafisch vormgever/dtp’er en houdt ze zich bezig met de vormgeving en lay-out van o.a. lesmethodes voor het basis- en middelbaar onderwijs en reisboeken. Voor Fahm Instituut verzorgt ze de grafische vormgeving en sociale media uitingen. In haar vrije tijd zoekt ze graag – al wandelend en fotograferend – de natuur op. Renée heeft een speciale voorliefde voor Oman, in 2018 sprak ze daar de shahada uit. 


Dr. Tasniem Anwar, politicoloog

Tasniem is universitair docent aan de Vrije Universiteit bij de afdeling criminologie. Ze heeft een PhD onderzoek gedaan over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Haar huidige onderzoeksinteresse gaat uit naar terrorismebestrijding en nieuwe samenwerkingen tussen technologie en veiligheid. Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor criminologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.

Hugo Ruiter, MSc, Bedrijfskundige

Hugo Ruiter is afgestudeerd in bedrijfskunde met een focus op sociale ondernemingen. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in zijn familiebedrijf en bij een organisatie die lespakketten over duurzaam ondernemen voor basisschoolleerlingen ontwikkelt. Bij Fahm Instituut is hij penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de professionalisering rondom de groei van de stichting. Hij heeft een passie voor goede koffie en lokale cuisine.


Pe Mullenders, Drs, Socioloog

Sociologe en werkzaam als kwalitatief onderzoeker op het gebied van gezondheidszorg en sociale zekerheid. In haar vrije tijd wandelt ze rond op de aarde, om te genieten van en na te denken over Gods tekenen en Zijn schepping. Lezen en schrijven zijn haar passie. Met kritische en onafhankelijke blik analyseert ze teksten en creëert daarmee nieuwe informatie. Voor Fahm Instituut schrijft zij artikelen over verschillende islam gerelateerde onderwerpen. Ook werkt ze samen met Karen Woets (r.A.) en Anne Dijk aan een reeks “Inspirerende Vrouwen” die wekelijks te lezen zijn op de Facebook van Fahm Instituut.

Mohammad Ali Ahmadi, Online Media Specialist

Als trotse eigenaar van het bedrijf RTEQ houdt Mohammad zich bezig met design, development en beheer van diverse websites voor bedrijven in Nederland en Duitsland. We zijn trots dat hij dit ook voor Fahm Instituut doet. Verder adviseert hij op het gebied van online- en sociale media strategie. Hij heeft ruime ervaring in de sales, service en sociale media branche. Mohammad is enorm gepassioneerd over het samen brengen van verschillende groepen moslims en het dichten van gaten tussen moslims en niet-moslims.


Drs. Samira I. Ibrahim. theoloog 500px
Drs. Samira I. Ibrahim, theoloog

Ir. drs. Samira I. Ibrahim houdt zich als hydroloog en theoloog voornamelijk bezig met wetenschappelijk onderzoek en zet zich via diverse projecten en organisaties in voor het bouwen aan duurzame, inclusieve en weerbare gemeenschappen. Daarnaast is zij Klimaatambassadeur voor de Toekomst vanuit ministerie van Economische Zaken en Klimaat en onder directe begeleiding van de klimaatgezant Prins Jaime de Bourbon de Parme. Ze woonde voor langere periode in Egypte waar zij zich, voornamelijk aan Al-Azhar, heeft kunnen verdiepen in de (klassieke) Arabische taal, koranwetenschappen en islamitische wetenschappen. Op diverse plekken (o.a. Turkije) blijft ze haar kennis verbreden en verdiepen onder begeleiding van diverse geleerden. Samira is een fanatiek wandelaar en staat in haar vrije tijd ook altijd open voor een potje schaken. Voor Fahm Instituut is Samira docent en geeft ze voornamelijk les over het gedachtegoed van denkers en geleerden uit de islamitische en Arabische wereld.

Omdat kennis tot begrip leidt.