Close

Een professioneel en gedreven team. Onze kracht zit in het beschikbaar maken van academische informatie van die islam en haar traditie voor een breder publiek. Vertrouwen door diversiteit en de academische achtergrond.

Team

Het team van Fahm Instituut is divers qua academische en culturele achtergronden. We vragen onze onderzoekers en docenten om onderbouwde visies, waarbij ook ruimte is voor minder populaire of onderbelichten meningen. Docenten kunnen het dus grondig met elkaar oneens zijn, maar respect en onderbouwing van argumenten is wat ons verbindt. Ons team bestaat uit vrijwilligers. Wij werken kostendekkend en hebben geen winstoogmerk. Wij streven optimale transparantie na in wie we zijn en wat we doen. Naast de docenten zijn ook de andere vrijwilligers van groot belang voor het tot stand komen van de kwaliteit die we willen bieden en behouden. Lees hieronder meer over ons team.

Slider Title

Short Excerpt

See More
Anne Dijk, PhD kand. Islamoloog

Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker.

In haar dagelijks leven promoveert ze aan de VU Amsterdam binnen het project Extreme Beliefs. Haar onderzoek richt zich op argumentaties ten aanzien van de positie van vrouwen in diverse fundamentalistische levensbeschouwingen. Tevens is ze onafhankelijk strategisch adviseur, analist en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Binnen haar academische studies (RMA UvA, BA VU) focuste zij op de herinterpretatie van de sharī’a, argumentatieleer in de Islamitische jurisprudentie (uṣūl al-fiqh) en gender & autoriteit in de Islam en deed cursussen aan Al-Azhar (Cairo) en Arabisch te Beirut. Ze houdt ervan zich te blijven ontwikkelen met zomerprogramma’s als ‘decolonial studies & political philosophy’ te Granada en spiritualiteit & Islam te Alqueria de Rosales, Spanje. Momenteel volgt ze een ‘Alimah programma’; islamitische theologie vanuit traditioneel perspectief.

Diverse vormen van dialoog bezigen haar, de verbinding van diversiteit staat daarin centraal. In okt 2020 publiceerde Berne Media haar boek ‘De verdragen van Mohammed (s.a.w.s.) met de christenen’ – waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving. Haar passie is rechtvaardigheid.

Kamel Essabane, PhD kand. Religiewetenschapper

is Ingenieur (Ing.), Filosoof (MA), Religiewetenschapper (MA) en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven promoveert hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming. Tevens is hij lerarenopleider voor het vak islamitische godsdienst aan een Hogeschool. Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven. Zijn interessegebieden zijn Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en de cursus ‘Schepping of Evolutie?’ en geeft lezingen over deze en gerelateerde onderwerpen. 


Esther van Pelt, Religie & Taal

Heeft een passie voor educatie van jongeren en een passie voor taal en religie. Ze heeft een achtergrond in Godsdienstwetenschappen (RU Groningen). In het dagelijks leven is zij werkzaam op een islamitische basisschool. Ten aanzien van St. Fahm Instituut heeft zij zitting in het bestuur en is zij coördinator van de activiteiten en communicatie.

Berna Toprak, PhD kand. Genderexpert

Toprak heeft een achtergrond in traditionele islamwetenschappen (SICN, Istanbul), is communicatiewetenschapper (BA, UvA) en gespecialiseerd in Gender & Etniciteit (RMA, UU). In haar dagelijkse leven promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam binnen het project “Engendering Europes Muslim Question” Daarnaast is ze mede-oprichter van het collectief S.P.E.A.K. met als motto: “wij zijn niet jouw strijdtoneel”. Met dit collectief zet ze zich in voor gelijke kansen van moslimvrouwen in Nederland. Bij Stichting Fahm Instituut houdt ze zich bezig met Islamitisch feminisme, masculiniteit en seksualiteit.


Dr. Yusuf Çelik, Hermeneutisch Godsdienstfilosoof

Dr. Çelik werkt als ‘inaugurele Data Science Fellow’ bij het Islamitisch Recht programma aan de Harvard Law School en bij het Institute for Quantitative Social Science aan de Harvard University (Boston, USA). Daarvoor was hij docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek spitst zich toe op filosofische hermeneutiek in de islamitische traditie en continentale filosofie. Daarnaast is hij reeds jaren actief op het gebied van software-engineering en onderzoekt manieren om inzichten uit de filosofische hermeneutiek te verbinden met nieuwe technologieën. Dr. Çelik behaalde zijn doctoraat in de ‘hedendaagse hermeneutiek van de Qur’ān in Turkije’ aan de Universiteit van Edinburgh (UK) in 2020. Voor Fahm Instituut is hij docent en spreker op het gebied van bovenstaande thema’s. In het laatste restje van zijn tijd propt hij af en toe hobby’s als gitaarspelen en skateboarding.

Renée Terheggen, Grafisch Vormgever

Renée is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Utrecht in Grafische Vormgeving. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als grafisch vormgever/dtp’er en houdt ze zich bezig met de vormgeving en lay-out van o.a. lesmethodes voor het basis- en middelbaar onderwijs en reisboeken. Voor Fahm Instituut verzorgt ze de grafische vormgeving en sociale media uitingen. In haar vrije tijd zoekt ze graag – al wandelend en fotograferend – de natuur op. Renée heeft een speciale voorliefde voor Oman, in 2018 sprak ze daar de shahada uit. 


Tasniem Anwar, PhD kand., Politicoloog

Tasniem is PhD kandidaat bij de afdeling politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een MSc in ‘Conflict Resolution and Governance’ van de Universiteit van Amsterdam en een LLM in ‘Law and Politics of International Security’ van de Vrije Universiteit. Haar promotieonderzoek gaat over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor politicologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.

Hugo Ruiter, MSc, Bedrijfskundige

Hugo Ruiter is afgestudeerd in bedrijfskunde met een focus op sociale ondernemingen. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in zijn familiebedrijf en bij een organisatie die lespakketten over duurzaam ondernemen voor basisschoolleerlingen ontwikkelt. Bij Fahm Instituut is hij penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de professionalisering rondom de groei van de stichting. Hij heeft een passie voor goede koffie en lokale cuisine.


Pe Mullenders, Drs, Socioloog

Sociologe en werkzaam als kwalitatief onderzoeker op het gebied van gezondheidszorg en sociale zekerheid. In haar vrije tijd wandelt ze rond op de aarde, om te genieten van en na te denken over Gods tekenen en Zijn schepping. Lezen en schrijven zijn haar passie. Met kritische en onafhankelijke blik analyseert ze teksten en creëert daarmee nieuwe informatie. Voor Fahm Instituut schrijft zij artikelen over verschillende islam gerelateerde onderwerpen. Ook werkt ze samen met Karen Woets (r.A.) en Anne Dijk aan een reeks “Inspirerende Vrouwen” die wekelijks te lezen zijn op de Facebook van Fahm Instituut.

Mohammad Ali Ahmadi, Online Media Specialist

Als trotse eigenaar van het bedrijf RTEQ houdt Mohammad zich bezig met design, development en beheer van diverse websites voor bedrijven in Nederland en Duitsland. We zijn trots dat hij dit ook voor Fahm Instituut doet. Verder adviseert hij op het gebied van online- en sociale media strategie. Hij heeft ruime ervaring in de sales, service en sociale media branche. Mohammad is enorm gepassioneerd over het samen brengen van verschillende groepen moslims en het dichten van gaten tussen moslims en niet-moslims.


Lennart Mukhtar Proot, Islam & Politiek

Als het te maken heeft met islam, geschiedenis en politiek, dan interesseert het Lennart Mukhtar Proot. Hij zit in de afrondende fase van zijn opleiding Religiewetenschappen: Islam. (Radboud Universiteit Nijmegen) en studeerde Arabisch (Radboud & Beirut). Voor St. Fahm Instituut houdt hij zich bezig met deze politieke, vaak gevoelige onderwerpen, en er gaat geen dag voorbij zonder dat hij er een boek over openslaat. Als teamlid richt hij zich op recensies en artikelen. Hij komt afwisselend met scherpe opmerkingen en ontregelende grappen. Daarbuiten houdt hij zich bezig met Arabische kalligrafie, te bewonderen op de sociale media van Fahm.

Hind Dhassi, Sociaal Makelaar

Hind is afgestudeerd aan de Hoge school Utrecht in social work. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als sociaal makelaar bij stichting DOCK Utrecht. Ze wil een meer inclusieve samenleving bouwen, waar ieders stem telt. Netwerken, verbinden en organiseren zijn haar ding. We zijn blij dat ze dit ook voor Stichting Fahm Instituut doet. Ze is onze enthousiaste gastvrouw bij Fahm-ily bijeenkomsten en organiseert Fahm-ily community acties. Tevens is ze een startende ondernemer in event catering; koken is namelijk haar passie. Vooral van tajines wordt ze vrolijk. In haar gerechten met lokale groente zie je haar terug; haar roots, creativiteit en haar relatie met de mens en de natuur.      

Omdat kennis tot begrip leidt.