Close

Producten

Ghazallig met Ghazali

12.50

Een avondvullend programma waarin diverse sprekers hun licht laten schijnen over het gedachtegoed van de grootste denker uit de islamitische geschiedenis: Imam al-Ġazzālī (overleden 1111).

Waar: Live via ZOOM

Wanneer: Vrijdagavond 11 februari

Tijdstip: 19:00-22:00

Voor wie: Iedereen met interesse

Waar: Overal waar je internet hebt (ZOOM)

Kosten: €12,50

Artikelnummer: Ghazallig-met-ghazali Categorie:

Beschrijving

De bevlogen denker al-Ġazzālī uit de 11e/12e eeuw is nog altijd een bron van inspiratie voor miljoenen moslims. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij filosofie, theologie en mystiek samenbracht. Ook in de westerse literatuur duikt de naam van al-Ġazzālī geregeld op: daar wordt hij dan eerder aangewezen als een strenge dogmaticus. Wie was de grote imam al-Ġazzālī en waar komt zijn mystieke dan wel dogmatische reputatie vandaan?

Tijdens deze avond buigen wij ons over deze grote Imam, zijn plek in de islamitische en filosofische tradities en verkennen we de verhouding tussen rede, religie en spiritualiteit in de islam.

Elke spreker zal een korte presentatie houden van ongeveer 20 minuten. We eindigen met een plenair Q&A.

SPREKERS:

Cornelis van Lit werkt aan de Universiteit Utrecht als islamoloog. Hij doet onderzoek naar de wisselwerking van filosofie, theologie en mystiek in de late middeleeuwen, onder andere bij Ghazali, Suhrawardi en Ibn Arabi. Hij heeft tevens een voortrekkersrol in de integratie van digitale methoden en data analyses in de geesteswetenschappen. Van Lit heeft in 2021 samen met Gerko Tempelman het boek “Verlost van Onzin” uitgebracht, waarin ze naast een vertaling van Ghazali’s autobiografie deze hebben voorzien van uitgebreide context en interpretatie.

Alaeddine Touahami ontwikkelt en verzamelt in het dagelijks leven een pedagogisch-onderwijsmethode voor vrede. Hij heeft een achtergrond in de psychologie en spreekt over de cultuur van vrede, het onderwijs en de mystiek-spirituele traditie van de islam. In Almere heeft hij het Huis van Vrede en andere maatschappelijke initiatieven mede-opgezet voor een verbonden en vreedzame samenleving.

Gerko Tempelman werkt sinds enige jaren als docent islamitische filosofie voor een breed palet aan onderwijsinstellingen in Nederland, zoals de ISVW en de HOVO en diverse universiteiten. Hij schreef ook over deze onderwerpen voor Filosofie Magazine. Hij maakt deze veelal onbekende denktraditie op een begrijpelijke en dynamische manier toegankelijk. Tempelman heeft in 2021 samen met Cornelis van Lit het boek “Verlost van Onzin” uitgebracht, waarin ze naast een vertaling van Ghazali’s autobiografie deze hebben voorzien van uitgebreide context en interpretatie

Kamel Essabane is Ingenieur (Ing.), Filosoof (MA), Religiewetenschapper (MA) en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven promoveert hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming. Bij Fahm Instituut is Essabane hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en de cursus ‘Schepping of Evolutie?’ en geeft lezingen over deze en gerelateerde onderwerpen. In 2022 zal hij, samen met Sabine Wassenberg, een filosofisch kinderboek uitbrengen, gebaseerd op de 12e eeuwse filosofische roman Hayy ibn Yaqzan.

Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Ze is onafhankelijk strategisch adviseur, analist en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Daarnaast is ze oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm-cursussen, auteur en publiek spreker. In 2020 publiceerde ze  De verdragen van Mohammed met de christenen, waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving.

Extra informatie

Duur:

Vrijdagavond 11 februari van 19:00 tot 22:00 uur.

Plaats

Live via ZOOM

Docent

Cornelis van Lit, Alaeddine Touahami, Gerko Tempelman, Kamel Essabane en Anne Dijk.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ghazallig met Ghazali” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *