Ons team
Drs. Anne Dijk
Islamitisch Theoloog
Lees bio
Ustaadhah Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker. Ze heeft een achtergrond in Religiestudies & Islamitische Theologie aan de VU Amsterdam en de Master ‘Islam in de Moderne Wereld’ (nee daar word je geen modernist van, maar zo heet de studie nou eenmaal) en de RMA Religiestudies (beiden UvA) waarin zij zich specialiseerde in argumentatieleer binnen usul al-fiqh (islamitische jurisprudentie) en autoriteitsstructuren. Ze studeerde meerdere malen in het buitenland (Cairo; Al-Azhar, Beirut; Arabisch, Granada; ‘decolonial studies & political philosophy’, Pakistan; alimah programma, Istanbul; Arabisch & madrassa traject). De thema’s rechtvaardigheid, vrouwelijk leiderschap en taṣawwuf/zelfontwikkeling, staan centraal in haar hedendaagse werk. In haar dagelijks leven is ze onafhankelijk strategisch adviseur en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Ze ontwikkelde diverse methodieken op uiteenlopende onderwerpen; van het snijvlak van zorg & veiligheid tot islam geïnspireerd Waldorfonderwijs. In okt 2020 publiceerde Berne Media haar boek ‘De verdragen van Mohammed (s.a.w.s.) met de christenen’ – waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving. De verbinding van meerstemmigheid is een rode draad in haar werk en volgens haar onderdeel van rechtvaardigheid.
Dr. Yusuf Çelik
Hermeneutisch Godsdienstfilosoof
Lees bio
Dr. Çelik werkt als ‘inaugurele Data Science Fellow’ bij het Islamitisch Recht programma aan de Harvard Law School en bij het Institute for Quantitative Social Science aan de Harvard University (Boston, USA). Daarvoor was hij docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek spitst zich toe op filosofische hermeneutiek in de islamitische traditie en continentale filosofie. Daarnaast is hij reeds jaren actief op het gebied van software-engineering en onderzoekt manieren om inzichten uit de filosofische hermeneutiek te verbinden met nieuwe technologieën. Dr. Çelik behaalde zijn doctoraat in de ‘hedendaagse hermeneutiek van de Qur’ān in Turkije’ aan de Universiteit van Edinburgh (UK) in 2020. Voor Fahm Instituut is hij docent en spreker op het gebied van bovenstaande thema’s. In het laatste restje van zijn tijd propt hij af en toe hobby’s als gitaarspelen en skateboarding.
Kamel Essabane
PhD kand. Religiewetenschapper
Lees bio
Kamel Essabane is Ingenieur (Ing.), Filosoof (MA), Religiewetenschapper (MA) en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven doceert hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij tevens promoveert op de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming. Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven. Daarnaast heeft hij (samen met filosoof Sabine Wassenberg) in 2022 De Zoon van de Gazelle geschreven, een hervertaling van Hayy ibn Yaqzan van de twaalfde-eeuwse filosoof Ibn Tufayl. Zijn interessegebieden zijn Islamitisch en burgerschapsonderwijs, Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en de cursus ‘Schepping of Evolutie?’ en geeft lezingen over deze en gerelateerde onderwerpen.
Esther van Pelt
Religie & Taal
Lees bio
Esther van Pelt heeft een passie voor educatie van jongeren en religie. Ze heeft een achtergrond in Godsdienstwetenschappen (RU Groningen). Daarnaast is ze gecertificeerd Trauma-sensitieve Mindfulness Therapeut. Bij Fahm Instituut is zij, naast bestuurslid en coordinator van de Fahm activiteiten, weekendbegeleider bij de Fahm retraites en zowel inhoudelijk als uitvoerend betrokken bij FahMini. Ook is Esther verantwoordelijk voor de algemene communicatie.
Nafiye Aydogdu
MSc, Accountancy
Lees bio
Nafiye Aydogdu is afgestuurd in MSc Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit. Momenteel zet zij haar studie voort in de opleiding tot registeraccountant. Zij werkt als manager bij een accountantsorganisatie waarbij zij verantwoordelijk is voor de controle van de jaarrekeningen van diverse organisaties. Nafiye is per 1 januari 2023 als penningsmeester toegetreden tot het bestuur van Fahm Instituut. In deze rol richt zij zich op de administratieve organisatie, verdere professionalisering en groei van Fahm Instituut. Zij brengt haar vrije tijd graag door met familie, vrienden en boeken.
Mohammad Ali Ahmadi
Digitale interactie specialist
Lees bio
Als trotse eigenaar van het bedrijf Improve to Grow houdt Mohammad zich bezig met design, development en beheer van diverse websites voor bedrijven in Nederland en Duitsland. We zijn blij dat hij dit ook voor Fahm Instituut doet. Verder adviseert hij op het gebied van online- en sociale media strategie. Hij heeft ruime ervaring in de sales, service en sociale media branche. Mohammad is enorm gepassioneerd over het samen brengen van verschillende groepen moslims en het dichten van gaten tussen moslims en niet-moslims.
Renée Terheggen
Grafisch Vormgever
Lees bio
Renée is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Utrecht in Grafische Vormgeving. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als grafisch vormgever/dtp’er en houdt ze zich bezig met de vormgeving en lay-out van o.a. lesmethodes voor het basis- en middelbaar onderwijs en reisboeken. Voor Fahm Instituut verzorgt ze de grafische vormgeving en sociale media uitingen. In haar vrije tijd zoekt ze graag – al wandelend en fotograferend – de natuur op. Renée heeft een speciale voorliefde voor Oman, in 2018 sprak ze daar de shahada uit.
Rudy van der Aar
Natuurdocent
Lees bio
Rudy heeft een achtergrond in culturele & maatschappelijke vorming en heeft een grote liefde voor de natuur, de schepping en natuuronderwijs. Als natuurdocent is hij sinds jaren actief in het basis- en voortgezet onderwijs. Als permaculturist is hij tevens altijd op zoek naar projecten die met groen te maken hebben. Sinds zijn fietsreis naar Mekka heeft hij de passie om als praktisch activist vanuit Deen Travellers de ummah te laten zien dat het geloof (deen) duidelijk is in het behouden en beschermen van de aarde. Bij Fahm Instituut is hij betrokken bij de ontwikkeling van Fahm HOME, waar natuurbeleving en het lezen van de tekenen (ayahs) in de natuur een belangrijke rol hebben.
Rianne
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.
Lina Blommaert
Cultureel antropoloog
Lees bio
Lina heef een academische achtergrond binnen de culturele antropologie, waarin zij zich focuste op het islamitisch cultuurgebied. Ze heeft haar kennis verder verdiept door middel van haar studie religiewetenschappen, waarin zij zich richtte op (geleefde) islam in de moderne wereld. Dit uitte zich in onderzoeksinteressen in onder andere religie en
transmoderniteit, effecten van islamofobie en de combinatie van Waldorf en islam.
Na jaren in het hoger onderwijs te hebben gewerkt, is Lina momenteel werkzaam binnen het internationaal onderwijs. Vanuit haar interesse en expertise is ze sinds 2021 aangesloten bij de FahMiNi-werkgroep. Sinds 2024 is ze secretaris in het Fahm-bestuur. Haar passies zijn verbanden leggen, vertaalslagen maken en bruggen bouwen – of het nu tussen ‘internationals en locals’ of ‘Waldorf en islam’ is. Ze herkent zich helemaal in de slogan; “Omdat kennis tot begrip leidt.”
Hafsa
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.
Pé Mullenders
Drs, Socioloog
Lees bio
Sociologe en werkzaam als kwalitatief onderzoeker op het gebied van gezondheidszorg en sociale zekerheid. In haar vrije tijd wandelt ze rond op de aarde, om te genieten van en na te denken over Gods tekenen en Zijn schepping. Lezen en schrijven zijn haar passie. Met kritische en onafhankelijke blik analyseert ze teksten en creëert daarmee nieuwe informatie. Voor Fahm Instituut schrijft zij artikelen over verschillende islam gerelateerde onderwerpen. Ook werkt ze samen met Karen Woets (r.A.) en Anne Dijk aan een reeks “Inspirerende Vrouwen” die wekelijks te lezen zijn op de Facebook van Fahm Instituut.
Claudia
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.
Drifa
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.
Hugo Ruiter
MSc, Bedrijfskundige
Lees bio
Hugo Ruiter is afgestudeerd in bedrijfskunde met een focus op sociale ondernemingen. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in zijn familiebedrijf en bij een organisatie die lespakketten over duurzaam ondernemen voor basisschoolleerlingen ontwikkelt. Bij Fahm Instituut is hij penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de professionalisering rondom de groei van de stichting. Hij heeft een passie voor goede koffie en lokale cuisine.
Dr. Tasniem Anwar
Politicoloog
Lees bio
Tasniem is universitair docent aan de Vrije Universiteit bij de afdeling criminologie. Ze heeft een PhD onderzoek gedaan over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Haar huidige onderzoeksinteresse gaat uit naar terrorismebestrijding en nieuwe samenwerkingen tussen technologie en veiligheid. Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor criminologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.
Sibel
communicatiemedewerker
Lees bio
Sibel is communicatiemedewerker & zelfstandig ondernemer. Ze studeerde HBO Communicatie. Ze is creatief en heeft een passie voor het opdoen van kennis. Fahm Instituut vindt ze inspirerend en ze waardeert de ruimte die er is voor het stellen van (kritische) vragen. Om deze ruimte te helpen garanderen ondersteunt ze stichting Fahm Instituut op het gebied van communicatie. Verder geniet ze ervan om een wandeling in de natuur te maken om te verbinden en tot rust te komen.
Dr. Laura Mora
Mediawetenschapper
Lees bio
Dr Laura Mora is een jonge wetenschapper op het gebied van media, gender en Islam. Naast het geven van lezingen verzorgt Laura voor Fahm Instituut het proeflezen van Engelse teksten en eventuele andere vertaaltaken (NL-EN). Op professioneel vlak doceert ze gender & media aan Queen’s University Belfast, is redactielid van het Tijdschrift voor Genderstudies en een commissielid van het Muslims in Britain Research Network. Ze heeft een postdoctoraal project afgerond over de zelf-representatie van Para athleten (Loughborough University) en een bekroond promotieonderzoek over de zelf-representatie van hijab fashion bloggers in relatie tot islamofobie en postfeminisme (Keele University). Verder heeft ze een MA in Gender en BA in Media & Cultuur behaald (Universiteit Utrecht), heeft advieswerk gedaan op het gebied van sociale vraagstukken en Arabisch gestudeerd (Kuwait University).
Dr Laura Mora is an early career scholar in feminist media studies and the sociology of Islam. Besides lecturing, Laura assists Fahm with English-language editing, proofreading and translating. Professionally, she teaches on gender & media modules at Queen’s University Belfast, is an editorial board member for the Tijdschrift voor Genderstudies and a committee member for the Muslims in Britain Research Network. She has done a postdoctoral project on Para athletes’ gendered self-representation of disability (Loughborough University) and an award-winning PhD research on Muslim women’s self-representation in hijab fashion in relation to Islamophobia and postfeminism (Keele University). Furthermore, she has obtained a MA in Gender and BA in Media & Culture at Utrecht University, worked in social sector consultancy and studied Arabic Language at Kuwait University.