Ons team

Drs. Anne Dijk

Islamitisch Theoloog

Ustaadhah Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker. Ze heeft een achtergrond in Religiestudies & Islamitische Theologie aan de VU Amsterdam en de Master ‘Islam in de Moderne Wereld’ (nee daar word je geen modernist van, maar zo heet de studie nou eenmaal) en de RMA Religiestudies (beiden UvA) waarin zij zich specialiseerde in argumentatieleer binnen usul al-fiqh (islamitische jurisprudentie) en autoriteitsstructuren. Ze studeerde meerdere malen in het buitenland (Cairo; Al-Azhar, Beirut; Arabisch, Granada; ‘decolonial studies & political philosophy’, Pakistan; alimah programma, Istanbul; Arabisch & madrassa traject). De thema’s rechtvaardigheid, vrouwelijk leiderschap en taṣawwuf/zelfontwikkeling, staan centraal in haar hedendaagse werk. In haar dagelijks leven is ze onafhankelijk strategisch adviseur en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Ze ontwikkelde diverse methodieken op uiteenlopende onderwerpen; van het snijvlak van zorg & veiligheid tot islam geïnspireerd Waldorfonderwijs. In okt 2020 publiceerde Berne Media haar boek ‘De verdragen van Mohammed (s.a.w.s.) met de christenen’ – waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving. De verbinding van meerstemmigheid is een rode draad in haar werk en volgens haar onderdeel van rechtvaardigheid.

Dr. Yusuf Çelik

Hermeneutisch Godsdienstfilosoof

Dr. Çelik werkt als ‘inaugurele Data Science Fellow’ bij het Islamitisch Recht programma aan de Harvard Law School en bij het Institute for Quantitative Social Science aan de Harvard University (Boston, USA). Daarvoor was hij docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek spitst zich toe op filosofische hermeneutiek in de islamitische traditie en continentale filosofie. Daarnaast is hij reeds jaren actief op het gebied van software-engineering en onderzoekt manieren om inzichten uit de filosofische hermeneutiek te verbinden met nieuwe technologieën. Dr. Çelik behaalde zijn doctoraat in de ‘hedendaagse hermeneutiek van de Qur’ān in Turkije’ aan de Universiteit van Edinburgh (UK) in 2020. Voor Fahm Instituut is hij docent en spreker op het gebied van bovenstaande thema’s. In het laatste restje van zijn tijd propt hij af en toe hobby’s als gitaarspelen en skateboarding.

Kamel Essabane

PhD kand. Religiewetenschapper

Kamel Essabane is Ingenieur (Ing.), Filosoof (MA), Religiewetenschapper (MA) en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven doceert hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij tevens promoveert op de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming.  Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven. Daarnaast heeft hij (samen met filosoof Sabine Wassenberg) in 2022 De Zoon van de Gazelle geschreven, een hervertaling van Hayy ibn Yaqzan van de twaalfde-eeuwse filosoof Ibn Tufayl.  Zijn interessegebieden zijn Islamitisch en burgerschapsonderwijs, Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en de cursus ‘Schepping of Evolutie?’ en geeft lezingen over deze en gerelateerde onderwerpen.

Esther van Pelt

Religie & Taal

Esther van Pelt heeft een passie voor educatie van jongeren en religie. Ze heeft een achtergrond in Godsdienstwetenschappen (RU Groningen). Daarnaast is ze gecertificeerd Trauma-sensitieve Mindfulness Therapeut. Bij Fahm Instituut is zij, naast bestuurslid en coordinator van de Fahm activiteiten, weekendbegeleider bij de Fahm retraites en zowel inhoudelijk als uitvoerend betrokken bij FahMini. Ook is Esther verantwoordelijk voor de algemene communicatie.

Nafiye Aydogdu

Bestuurslid / Penningmeester

Binnenkort beschikbaar.

Mohammad Ali Ahmadi

Digitale interactie specialist

Als trotse eigenaar van het bedrijf RTEQ houdt Mohammad zich bezig met design, development en beheer van diverse websites voor bedrijven in Nederland en Duitsland. We zijn blij dat hij dit ook voor Fahm Instituut doet. Verder adviseert hij op het gebied van online- en sociale media strategie. Hij heeft ruime ervaring in de sales, service en sociale media branche. Mohammad is enorm gepassioneerd over het samen brengen van verschillende groepen moslims en het dichten van gaten tussen moslims en niet-moslims.

Renée Terheggen

Grafisch Vormgever

Renée is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Utrecht in Grafische Vormgeving. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als grafisch vormgever/dtp’er en houdt ze zich bezig met de vormgeving en lay-out van o.a. lesmethodes voor het basis- en middelbaar onderwijs en reisboeken. Voor Fahm Instituut verzorgt ze de grafische vormgeving en sociale media uitingen. In haar vrije tijd zoekt ze graag – al wandelend en fotograferend – de natuur op. Renée heeft een speciale voorliefde voor Oman, in 2018 sprak ze daar de shahada uit. 

Rudy van der Aar

Natuurdocent

Rudy heeft een achtergrond in culturele & maatschappelijke vorming en heeft een grote liefde voor de natuur, de schepping en natuuronderwijs. Als natuurdocent is hij sinds jaren actief in het basis- en voortgezet onderwijs. Als permaculturist is hij tevens altijd op zoek naar projecten die met groen te maken hebben. Sinds zijn fietsreis naar Mekka heeft hij de passie om als praktisch activist vanuit Deen Travellers de ummah te laten zien dat het geloof (deen) duidelijk is in het behouden en beschermen van de aarde. Bij Fahm Instituut is hij betrokken bij de ontwikkeling van Fahm HOME, waar natuurbeleving en het lezen van de tekenen (ayahs) in de natuur een belangrijke rol hebben.

Rianne

Lid

Binnenkort beschikbaar.

Lina Blommaert

Cultureel antropoloog

Lina heef een academische achtergrond binnen de culturele antropologie, waarin zij zich focuste op het islamitisch cultuurgebied. Ze heeft haar kennis verder verdiept door middel van haar studie religiewetenschappen, waarin zij zich richtte op (geleefde) islam in de moderne wereld. Dit uitte zich in onderzoeksinteressen in onder andere religie en
transmoderniteit, effecten van islamofobie en de combinatie van Waldorf en islam.

Na jaren in het hoger onderwijs te hebben gewerkt, is Lina momenteel werkzaam binnen het internationaal onderwijs. Vanuit haar interesse en expertise is ze sinds 2021 aangesloten bij de FahMiNi-werkgroep. Sinds 2024 is ze secretaris in het Fahm-bestuur. Haar passies zijn verbanden leggen, vertaalslagen maken en bruggen bouwen – of het nu tussen ‘internationals en locals’ of ‘Waldorf en islam’ is. Ze herkent zich helemaal in de slogan; “Omdat kennis tot begrip leidt.”

Hafsa

Lid

Binnenkort beschikbaar.

Pé Mullenders

Drs, Socioloog

Sociologe en werkzaam als kwalitatief onderzoeker op het gebied van gezondheidszorg en sociale zekerheid. In haar vrije tijd wandelt ze rond op de aarde, om te genieten van en na te denken over Gods tekenen en Zijn schepping. Lezen en schrijven zijn haar passie. Met kritische en onafhankelijke blik analyseert ze teksten en creëert daarmee nieuwe informatie. Voor Fahm Instituut schrijft zij artikelen over verschillende islam gerelateerde onderwerpen. Ook werkt ze samen met Karen Woets (r.A.) en Anne Dijk aan een reeks “Inspirerende Vrouwen” die wekelijks te lezen zijn op de Facebook van Fahm Instituut.

 

Claudia

Lid

Binnenkort beschikbaar.

Drifa

Lid

Binnenkort beschikbaar.

Hugo Ruiter

MSc, Bedrijfskundige

Hugo Ruiter is afgestudeerd in bedrijfskunde met een focus op sociale ondernemingen. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in zijn familiebedrijf en bij een organisatie die lespakketten over duurzaam ondernemen voor basisschoolleerlingen ontwikkelt. Bij Fahm Instituut is hij penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de professionalisering rondom de groei van de stichting. Hij heeft een passie voor goede koffie en lokale cuisine.

Dr. Tasniem Anwar

Politicoloog

Tasniem is universitair docent aan de Vrije Universiteit bij de afdeling criminologie. Ze heeft een PhD onderzoek gedaan over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Haar huidige onderzoeksinteresse gaat uit naar terrorismebestrijding en nieuwe samenwerkingen tussen technologie en veiligheid. Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor criminologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.

Sibel

communicatiemedewerker

Sibel is communicatiemedewerker & zelfstandig ondernemer. Ze studeerde HBO Communicatie. Ze is creatief en heeft een passie voor het opdoen van kennis. Fahm Instituut vindt ze inspirerend en ze waardeert de ruimte die er is voor het stellen van (kritische) vragen. Om deze ruimte te helpen garanderen ondersteunt ze stichting Fahm Instituut op het gebied van communicatie. Verder geniet ze ervan om een wandeling in de natuur te maken om te verbinden en tot rust te komen.