Ons team

Anne Dijk
PhD kand. Islamoloog
Lees bio
Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Dijk is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen, auteur en publiek spreker.
In haar dagelijks leven promoveert ze aan de VU Amsterdam binnen het project Extreme Beliefs. Haar onderzoek richt zich op argumentaties ten aanzien van de positie van vrouwen in diverse fundamentalistische levensbeschouwingen. Tevens is ze onafhankelijk strategisch adviseur, analist en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Binnen haar academische studies (RMA UvA, BA VU) focuste zij op de herinterpretatie van de sharī’a, argumentatieleer in de Islamitische jurisprudentie (uṣūl al-fiqh) en gender & autoriteit in de Islam en deed cursussen aan Al-Azhar (Cairo) en Arabisch te Beirut. Ze houdt ervan zich te blijven ontwikkelen met zomerprogramma’s als ‘decolonial studies & political philosophy’ te Granada en spiritualiteit & Islam te Alqueria de Rosales, Spanje. Momenteel volgt ze een ‘Alimah programma’; islamitische theologie vanuit traditioneel perspectief.
Diverse vormen van dialoog bezigen haar, de verbinding van diversiteit staat daarin centraal. In okt 2020 publiceerde Berne Media haar boek ‘De verdragen van Mohammed (s.a.w.s.) met de christenen’ – waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving. Haar passie is rechtvaardigheid.

Dr. Yusuf Çelik
Hermeneutisch Godsdienstfilosoof
Lees bio
Dr. Çelik werkt als ‘inaugurele Data Science Fellow’ bij het Islamitisch Recht programma aan de Harvard Law School en bij het Institute for Quantitative Social Science aan de Harvard University (Boston, USA). Daarvoor was hij docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek spitst zich toe op filosofische hermeneutiek in de islamitische traditie en continentale filosofie. Daarnaast is hij reeds jaren actief op het gebied van software-engineering en onderzoekt manieren om inzichten uit de filosofische hermeneutiek te verbinden met nieuwe technologieën. Dr. Çelik behaalde zijn doctoraat in de ‘hedendaagse hermeneutiek van de Qur’ān in Turkije’ aan de Universiteit van Edinburgh (UK) in 2020. Voor Fahm Instituut is hij docent en spreker op het gebied van bovenstaande thema’s. In het laatste restje van zijn tijd propt hij af en toe hobby’s als gitaarspelen en skateboarding.

Drs. Samira I. Ibrahim
Theoloog
Lees bio
Ir. drs. Samira I. Ibrahim houdt zich als hydroloog en theoloog voornamelijk bezig met wetenschappelijk onderzoek en zet zich via diverse projecten en organisaties in voor het bouwen aan duurzame, inclusieve en weerbare gemeenschappen. Daarnaast is zij Klimaatambassadeur voor de Toekomst vanuit ministerie van Economische Zaken en Klimaat en onder directe begeleiding van de klimaatgezant Prins Jaime de Bourbon de Parme. Ze woonde voor langere periode in Egypte waar zij zich, voornamelijk aan Al-Azhar, heeft kunnen verdiepen in de (klassieke) Arabische taal, koranwetenschappen en islamitische wetenschappen. Op diverse plekken (o.a. Turkije) blijft ze haar kennis verbreden en verdiepen onder begeleiding van diverse geleerden. Samira is een fanatiek wandelaar en staat in haar vrije tijd ook altijd open voor een potje schaken. Voor Fahm Instituut is Samira docent en geeft ze voornamelijk les over het gedachtegoed van denkers en geleerden uit de islamitische en Arabische wereld.

Kamel Essabane
PhD kand. Religiewetenschapper
Lees bio
Kamel Essabane is Ingenieur (Ing.), Filosoof (MA), Religiewetenschapper (MA) en (eerste-graads) docent levensbeschouwing. In het dagelijks leven doceert hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij tevens promoveert op de bijdragen van islamitisch godsdienstonderwijs aan burgerschapsvorming. Hij schrijft regelmatig voor de website nieuwwij.nl en is auteur van artikelen in diverse intra- en interreligieuze uitgaven. Daarnaast heeft hij (samen met filosoof Sabine Wassenberg) in 2022 De Zoon van de Gazelle geschreven, een hervertaling van Hayy ibn Yaqzan van de twaalfde-eeuwse filosoof Ibn Tufayl. Zijn interessegebieden zijn Islamitisch en burgerschapsonderwijs, Islamitische Filosofie, Religie & Wetenschap en Islam & Secularisme. Bij Fahm Instituut is Essabane dan ook hoofddocent bij de cursus ‘Islamitische Filosofie’ en de cursus ‘Schepping of Evolutie?’ en geeft lezingen over deze en gerelateerde onderwerpen.

Esther van Pelt
Religie & Taal
Lees bio
Esther van Pelt heeft een passie voor educatie van jongeren en religie. Ze heeft een achtergrond in Godsdienstwetenschappen (RU Groningen). Daarnaast is ze gecertificeerd Trauma-sensitieve Mindfulness Therapeut. Bij Fahm Instituut is zij, naast bestuurslid en coordinator van de Fahm activiteiten, weekendbegeleider bij de Fahm retraites en zowel inhoudelijk als uitvoerend betrokken bij FahMini. Ook is Esther verantwoordelijk voor de algemene communicatie.

Nafiye Aydogdu
Bestuurslid / Penningmeester
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Mohammad Ali Ahmadi
Digitale interactie specialist
Lees bio
Als trotse eigenaar van het bedrijf RTEQ houdt Mohammad zich bezig met design, development en beheer van diverse websites voor bedrijven in Nederland en Duitsland. We zijn blij dat hij dit ook voor Fahm Instituut doet. Verder adviseert hij op het gebied van online- en sociale media strategie. Hij heeft ruime ervaring in de sales, service en sociale media branche. Mohammad is enorm gepassioneerd over het samen brengen van verschillende groepen moslims en het dichten van gaten tussen moslims en niet-moslims.

Renée Terheggen
Grafisch Vormgever
Lees bio
Renée is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum Utrecht in Grafische Vormgeving. In haar dagelijks leven is ze werkzaam als grafisch vormgever/dtp’er en houdt ze zich bezig met de vormgeving en lay-out van o.a. lesmethodes voor het basis- en middelbaar onderwijs en reisboeken. Voor Fahm Instituut verzorgt ze de grafische vormgeving en sociale media uitingen. In haar vrije tijd zoekt ze graag – al wandelend en fotograferend – de natuur op. Renée heeft een speciale voorliefde voor Oman, in 2018 sprak ze daar de shahada uit.

Rianne
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Lina
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Hafsa
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Jamila
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Claudia
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Drifa
Lid
Lees bio
Binnenkort beschikbaar.

Hugo Ruiter
MSc, Bedrijfskundige
Lees bio
Hugo Ruiter is afgestudeerd in bedrijfskunde met een focus op sociale ondernemingen. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in zijn familiebedrijf en bij een organisatie die lespakketten over duurzaam ondernemen voor basisschoolleerlingen ontwikkelt. Bij Fahm Instituut is hij penningmeester in het bestuur en richt hij zich op de professionalisering rondom de groei van de stichting. Hij heeft een passie voor goede koffie en lokale cuisine.

Dr. Tasniem Anwar
Politicoloog
Lees bio
Tasniem is universitair docent aan de Vrije Universiteit bij de afdeling criminologie. Ze heeft een PhD onderzoek gedaan over rechtszaken rondom de financiering van terrorisme in Europese context. Haar huidige onderzoeksinteresse gaat uit naar terrorismebestrijding en nieuwe samenwerkingen tussen technologie en veiligheid. Daarnaast geeft zij verschillende vakken binnen de bachelor criminologie. Voor Fahm Instituut is zij spreker op het gebied van dekolonialisme en het snijvlak van moslims en politiek. In haar vrije tijd houdt ze van actief bewegen zoals hiken en sporten.

Sibel
communicatiemedewerker
Lees bio
Sibel is communicatiemedewerker & zelfstandig ondernemer. Ze studeerde HBO Communicatie. Ze is creatief en heeft een passie voor het opdoen van kennis. Fahm Instituut vindt ze inspirerend en ze waardeert de ruimte die er is voor het stellen van (kritische) vragen. Om deze ruimte te helpen garanderen ondersteunt ze stichting Fahm Instituut op het gebied van communicatie. Verder geniet ze ervan om een wandeling in de natuur te maken om te verbinden en tot rust te komen.