Close

Fahm Instituut is in 2013 ontstaan met als doel academische kennis van de islamitische traditie voor een breder publiek toegankelijk te maken. Vanuit een diverse middenpositie biedt Fahm Instituut een veilige ruimte voor inspiratie, het opdoen van kennis, bezinning en verbinding. Een plek waar middels verdieping en verbreding diverse meningen aan bod komen en ruimte is voor kritische reflectie en dialoog. 

Missie & visie

WAAROM FAHM INSTITUUT?

Een plek waar je (jezelf) kritische vragen mag stellen. We doen dit op een manier die aansluit bij studenten en (young-) professional moslims in de Nederlandse en Vlaamse context. In ons cursusaanbod zie je een link met maatschappelijk relevante onderwerpen zoals gender, duurzaamheid, filosofie, bezinning in een drukke wereld en actuele thema’s in historisch perspectief. Vanuit respect voor diversiteit hopen wij bij te dragen aan een sterke gemeenschap die in goede verbinding staat met de hedendaagse realiteit. De rijke, veelzijdige en dynamische geschiedenis van de Islamitische traditie is daarvoor onze inspiratie. Iedereen die de thema’s interessant vindt en van verdieping houdt is welkom; ahlan bikum!

Stichting Fahm Instituut is een holistisch kennis- en cultuurinstituut met een academische-, spirituele- en inclusieve benadering van de islamitische traditie. Het motto van Fahm Instituut is: “omdat kennis tot begrip leidt”.

Fahm betekent ‘begrip’ in het Arabisch. In de Qur’an kunnen we lezen dat fahm in verbinding staat met onderbouwde kennis (‘ilm) en wijsheid (hikmah): ,,En wij deden Sulaymān dit begrijpen (fahm). En wij schonken hun beiden (Sulaymān en Dāwud) wijsheid (hikmah) en kennis (‘ilm)..” Qur’ān 21:79

فَفَهَّمْنَاهَا سُلَيْمَانَ وَكُلًّا آتَيْنَا حُكْمًا وَعِلْمًا وَسَخَّرْنَا مَعَ دَاوُودَ الْجِبَالَ

يُسَبِّحْنَ وَالطَّيْرَ وَكُنَّا فَاعِلِينَ

HOE WERKT FAHM INSTITUUT?

Door middel van het verdiepen, verbreden en het in context plaatsen van kennis streven wij naar begrip. Om tot dit begrip te komen kiezen wij bewust voor een holistische benadering die zich richt op kennis van de Islam, van jezelf en van de ander. Dit noemen wij onze Tawḥīd-benadering.

Aan onze Tawḥīd-benadering geven wij op drie manieren vorm.

1. Het holistisch samenbrengen van verschillende wetenschapsdisciplines en -methodieken;

2. De lange islamitische traditie van kritische dialoog – met respect voor verschillende meningen (ikhtilāf) – in ere houden. Verschillende meningen, perspectieven en interpretaties zien wij als constante factor in de islamitische traditie. Ook hiervoor laten we ons inspireren door de Qur’ān: ,,O mensheid, Wij hebben jullie geschapen uit een man en een vrouw en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt opdat jullie elkaar leren kennen. Voorwaar, de meest nobele van jullie bij Allah is degene die het meest Godsbewust is.” (Q 49:13).

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ

لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

3. Vanuit dit vers volgt ook onze visie op de mens. Fahm Instituut schenkt naast aandacht voor kennis en inspiratie (de intellectuele dimensie) ook aandacht aan het verinnerlijken van kennis door ervaring (het spirituele) en aan de verbinding van mensen (Fahm-ily building).

Wij willen een plek zijn waar kennis, verinnerlijking en verbinding samengaan. Voorop staat dat de gedeelde kennis meerstemmigheid ondersteunt en niet voorschrijvend, maar inspirerend van aard is. Wij geloven in een inclusieve en holistische benadering. Dit dragen wij bewust uit door onze drie pijlers: 1. Kennis: inhoud en inspiratie, 2. Spiritualiteit: bezinning, verstilling, ervaring en verinnerlijking en 3. Fahm-ily: gemeenschapsvorming en maatschappelijke verbinding.  Deze worden hieronder toegelicht.

WAT DOET FAHM INSTITUUT?

Wij hebben drie pijlers ontwikkeld om vorm te geven aan onze Tawḥīd-benadering;

1. VERDIEPING
Begrip van de Islam

De pijler verdieping biedt jaarlijks verdiepende kennis middels diverse cursussen en lezingen, offline en online;

Uitleggen waarom en waar diverse standpunten vandaan komen, om een dieper begrip (begrijpen, respecteren en inleven) te verkrijgen en zelf tot geïnformeerde meningsvorming te komen in de hedendaagse context.

Motto:
~Omdat kennis tot begrip leidt…~

 Aanbod o.a.:

  • Islamitische Filosofie
  • Genealogie van vrouwen id Islam
  • Islam & Wetenschap
  • Seminars

2. VERINNERLIJKING
Begrip van jezelf

De pijler verinnerlijking richt zich op spiritualiteit en biedt workshops, bezinningsweekenden of series over spiritualiteit;

Rust, verstilling, bezinning, verinner-lijking, oog voor inspiratie en spiritua-liteit. Hoe verinnerlijk je bepaalde kennis? Hoe kan ik als moslim groeien in mijn eigen leven?  Hoe kan ik mezelf beter leren kennen om vervolgens te kunnen groeien?

Motto:
~Wie zichzelf kent, kent zijn Heer~

 Aanbod o.a.:

  • Mindful Moslim
  • Bezinningsweekenden
  • Rumi Reeks

3. VERBINDING
In begrip verbonden met de ander.

De pijler verbinding richt zich op Fahm-ily building en biedt maandelijks vrij toegankelijke Fahm-ily meetups waarbij verdiepende inspirerende kennis of culturele activiteiten geboden worden; Verbinding als Ummah (vredige gemeenschap) in verscheidenheid. Elkaar als gemeenschap vinden in gemeenschappelijke interesses en open staan voor/ leren van elkaars verschillen, kortom Fahm-ily.

 Motto:
~We are Fahm-ily!~

 Aanbod o.a.:

  • Maandelijkse Meet-up
  • Ramadan Programma
  • Eid-samenkomst
HOE DOEN WE DIT?

Fahm Instituut biedt zowel offlinecursussen, lezingen, bijeenkomsten en retraites aan als onlinecursussen en lezingen. Er is een YouTube kanaal – waar we kortere filmpjes voor een breed publiek aanbieden – en op de website staan (verdiepende) artikelen. Alle content wordt gedeeld op de diverse sociale media waaronder Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter. De komende jaren willen wij ons verder ontwikkelen door middel van een 4-trapsmethode. Hierdoor willen we online en offline beiden een plek geven en met elkaar verbinden.

  1. Korte inspirerende video’s van 2-10 minuten; (YouTube, Facebook, Website, etc.)
  2. Verdiepende inspirerende lezingen van 30-60 minuten; offline en online-leeromgeving
  3. Inhoudelijke cursussen of workshops (5-30 uur); offline en online-leeromgeving
  4. Studie- en bezinningsweekenden; offline.

Met deze strategie hopen we onze doelgroep en de Fahm-ily members uit te breiden.

Ons uiteindelijke droom is dat Fahm Instituut een inspirerend islamitisch studie & retraite centrum wordt. Een onafhankelijke, pluriforme, veilige plek voor studie, reflectie en contemplatie. Een plek waar men zich spiritueel kan opladen. Natuurlijk willen we graag een grote bibliotheek, een gebedsruimte, lokalen en overnachtingsmogelijkheden bieden. Het liefst op een rustige plek in de natuur. We hopen een dergelijk centrum achter te mogen laten als een erfenis voor toekomstige generaties moslims in het Nederlands taalgebied.

WIE STAAN ER ACHTER FAHM INSTITUUT?

Fahm Instituut is een onafhankelijke en transparante organisatie die geen subsidies ontvangt en volledig draait op vrijwilligers en particuliere donaties. Het team van Fahm Instituut bestaat uit het bestuur en algemene vrijwilligers en is divers qua academische en culturele achtergronden (zie voor de mensen achter Fahm Instituut de teampagina). Fahm Instituut als organisatie ‘heeft’ of ‘staat’ niet voor één mening; onderzoek en informatie over verschillende perspectieven zijn wel kenmerkend voor ons. Iedereen die onderstaande kernwoorden onderschrijft is welkom. 

We vragen onze onderzoekers, docenten en (gast-)sprekers om onderbouwde visies, waarbij ook ruimte is voor minder populaire of onderbelichten meningen. De belichte informatie van een spreker of schrijver is nadrukkelijk van de betreffende spreker of schrijver en staat niet voor de mening van Fahm Instituut. Onderling kunnen wij het dus ook oneens zijn met elkaar. Wij streven optimale transparantie en onafhankelijkheid na in wie we zijn, wat we doen, waar we onze informatie vandaan halen, en hoe wij onze activiteiten financieren.

VOOR WIE?

Iedereen die ons aanbod interessant vindt is welkom. Onze doelgroep bestaat voornamelijk uit professional moslims (25-50jaar), studenten (18-25 jaar) en overig geïnteresseerden (0-100 jaar).

Fahm Instituut wil geen drempel opwerpen; of het nu gaat om iemands achtergrond of overtuiging. Kosten mogen geen drempel vormen voor deelname aan onze activiteiten. Wij reserveren daarom altijd een aantal plekken voor minder draagkrachtigen.

KERNWOORDEN

Leuk verhaal, maar als je Fahm Instituut in een paar woorden zou moeten omschrijven? Dan krijg je er 6:

  • Begrip: van Islam, van jezelf en van de ander;
  • Spiritualiteit; verinnerlijking en bezinning;
  • Fahm-ily; verbinding met de brede inclusieve Ummah;
  • Niet-voorschrijvend; met respect voor meningsverschil, inspirerend en meerstemmig;
  • Inclusief; iedereen is welkom, acceptatie, diversiteit, veilige ruimte;
  • Onafhankelijk; in denken, in financiën en in zijn. Transparantie.

Omdat kennis tot begrip leidt.